Transformatie van de jeugdhulp

Steeds meer kinderen en jongeren worden ondersteund vanuit jeugdhulp, de mentale gezondheid gaat achteruit en de kosten stijgen. Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat hetgeen we doen niet werkt, maar wat werkt dan wel? Wij helpen graag met dit vraagstuk! Met onze eigen methodiek en door aan te sluiten bij de werking van het (kinder)brein komen we tot een transformatie van de jeugdhulp.

Werken vanuit het kind perspectief

Het is onze missie om alle kinderen en jongeren gelukkig en gezond te laten opgroeien en ontwikkelen. We zetten daarom gericht in op de behoeften van kinderen, jongeren en hun gezin. We ontwikkelen beleid en (uitvoerings-)programma’s die je kan herkennen aan de naam ‘Jong in (naam gemeente)’. Hierin combineren we onze methodiek met o.a. neurowetenschap.

Om te komen tot gerichte inzet op het gebied van jeugd is er wat ons betreft maar één leidend perspectief mogelijk, en dat is het kind perspectief. Van daaruit werken wij aan een optimale omgeving waarin kinderen en jongeren gelukkig en gezond kunnen opgroeien en ontwikkelen. Hiervoor is brede inzet nodig op de omgeving rondom het kind, enerzijds omdat de problemen die zich bij kinderen en jongeren uiten vaak het gevolg zijn, en niet de oorzaak. Anderzijds omdat wanneer de oorzaak wel bij het kinderen en jongeren ligt er ook een optimale omgeving nodig is voor hen om zich gelukkig en gezond te kunnen ontwikkelen.

Werken vanuit het kind perspectief betekent dat we langs de ontwikkellijn van kinderen en jongeren werken aan de elementen die zij nodig hebben om zich in de basis gelukkig te voelen, ofwel in balans te zijn. Om erachter te komen wat deze elementen zijn maken we gebruik van neurowetenschap, neurobiologie en neuropsychologie.

Je in de basis gelukkig voelen, of in balans zijn, noemen we vanuit deze breinkennis ook wel biologisch succesvol zijn. Dit is zeer relevant omdat wanneer kinderen en jongeren zich in de basis gelukkig voelen zij veel beter in staat zijn om met tegenslagen om te gaan, problemen op te lossen, maar ook om met de snel veranderende omgeving om te gaan en zich daarbinnen te ontwikkelen tot een gelukkige en gezonde volwassenen.

Focus op biologisch succes

In onze aanpak leggen we daarom de focus op biologisch succesvol zijn. Hierbij onderscheiden we biologische en maatschappelijke eisen. Onder biologische eisen verstaan we die eisen die voor alle mensen gelden. Deze zijn dus universeel voor de mens als soort en essentieel om op een goede en gezonde manier te kunnen functioneren. We noemen dit ook wel hersenwetten. Maatschappelijke eisen zijn eisen of regels die door mensen zijn bedacht en die erg van elkaar kunnen verschillen. Deze worden bijvoorbeeld zichtbaar in verschillende landen, culturen en gebruiken en werken voor iedereen anders.

Wanneer we in de basis voldoen aan de biologische eisen zijn en blijven kinderen en jongeren in balans. In onze huidige samenleving zie je echter dat we de biologische eisen steeds meer ondergeschikt maken aan de maatschappelijke eisen en aan maatschappelijk succesvol zijn. Daarmee bedoelen we bijv. dat je een ‘hoge’ opleiding volgt of een ‘goede’ baan hebt. Zaken die vanuit de biologie helemaal niet relevant zijn. Door o.a. de druk vanuit de maatschappelijke eisen en het niet voldoen aan de biologische eisen ontstaat disbalans. Vanuit deze disbalans nemen de vragen naar ondersteuning en zorg op het gebied van jeugd, maar ook in het brede sociaal domein, toe. Daarom zetten wij hier graag samen op in. Want naast dat dit voor veel kinderen en jongeren zal helpen blijven er ook altijd kinderen en jongeren die ondersteuning en zorg nodig hebben. Voor hen blijft dit dan zo goed mogelijk beschikbaar.

Kansen vanuit landelijke ontwikkelingen

Ook landelijk wordt er gewerkt aan de toenemende problematiek in de jeugdhulp en gezocht naar een antwoord op de vraag ‘wat werkt dan wel?’.  Hier noemen we de 2 belangrijkste ontwikkelingen voor de transformatie van de jeugdhulp.

De eerste is de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028, waarin een aantal beleidsmaatregelen worden genoemd waarmee zowel het Rijk, de regio’s als de gemeenten mee aan de slag moeten. Het gaat over de reikwijdte van de jeugdwet, het steviger verbinden van de jeugdhulp aan aanpalende domeinen, zoals onderwijs en bestaanszekerheid, het inrichten van stevige lokale teams, etc. Dit biedt mooie kansen voor regio’s en gemeenten om de lokale aanpak te transformeren.

Daarnaast is er het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Hiervoor zijn verschillende proeftuinen ingericht in het land, waarbij de beweging is ingezet naar een eenvoudigere, gezinsgerichte aanpak. Er wordt gekeken naar wat werkt voor kinderen, jongeren en gezinnen en er worden nieuwe benaderingen ontwikkeld. Het Rijk geeft hierbij aan dat het van belang is dat we hiervoor ‘het oude’ durven loslaten. Ook deze ontwikkeling biedt hele mooie kansen en aanknopingspunten voor regio’s en gemeenten om de jeugdhulp te transformeren.

Inhoudelijke én organisatorische transformatie

Transformeren van de jeugdhulp, waarover we hierboven kort hebben geschreven, is meer dan ‘alleen’ een inhoudelijke veranderopgave. Het vraagt ook echt wat anders van organisaties. Dan gaat het over de inhoudelijke teams, zowel beleid als uitvoering, maar ook over de ondersteunende teams die van belang zijn bij het creëren van de juiste randvoorwaarden. De belangrijkste randvoorwaarden zijn financiën, monitoring, communicatie en in sommige gevallen ook personeelszaken. Daarnaast heeft de transformatie effect op samenwerkingsverbanden en samenwerkingspartners. In onze aanpak nemen we al deze aspecten mee en sluiten we goed aan op de werking van het kinderbrein. We werken langs de ontwikkellijn van kinderen en jongeren een gerichte aanpak uit. Met onze werkwijze creëren we eerst inzicht en overzicht, van daaruit brengen we focus aan. Afhankelijk van de omvang van de opgaven en de beschikbare interne capaciteit om hierop mee te ontwikkelen werken wij met een team van (senior) specialisten op de diverse onderdelen en kunnen we training en coaching inzetten.

Wil je meer weten over wat we voor jullie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan