Transformeren in het Sociaal Domein
Veel gemeenten worstelen met de transformatie van het sociaal domein. De stijgende vraag naar ondersteuning en afnemende capaciteit zetten dit extra onder druk. We zijn al jaren met deze opgave aan de slag maar het lukt vaak nog onvoldoende om écht te transformeren. Daarom hebben wij onze eigen methodiek ontwikkelt en bieden wij een innovatieve aanpak gebaseerd op o.a. neurowetenschap.
Werken vanuit het inwonersperspectief
Er zijn verschillende manieren om met de complexe opgaven van de transformatie aan de slag te gaan. Vaak zien we dat gemeenten vanuit de Jeugdwet, Wmo en Particpatiewet werken. Wat we ook zien is dat gemeenten zich richten op een aantal thema’s en daar opgaven van maken, bijvoorbeeld bestaanszekerheid, gelijke kansen of vergrijzing. Hier worden met regelmaat financiële doelstellingen aan gekoppeld waardoor het al snel gaat over het behalen van financieel resultaat. Gezien de stijgende kosten is dat ook erg begrijpelijk, maar naar ons idee werkt het beter om de inhoud leidend te maken. Hierbij baseren we onze aanpak op neurowetenschap, neurobiologie en neuropsychologie. Wanneer de inhoud goed aansluit bij de behoefte van inwoners volgen resultaten op andere gebieden, waaronder financiën.
Daarom kiezen wij in onze aanpak voor een benadering vanuit het inwonersperspectief en het behalen van biologisch succes. Dat wil zeggen dat inwoners zich in de basis gelukkig voelen en in balans zijn. De drang om je gelukkig te voelen is vanuit onze biologie erg sterk. Dit is zeer relevant omdat wanneer mensen zich in de basis gelukkig voelen zij veel beter in staat zijn om met tegenslagen om te gaan, gezondere keuzes te maken, problemen op te lossen, tijd en ruimte voelen in hun hoofd om anderen te helpen, etc. Het is onze overtuiging dat als we dát faciliteren er een duurzame kanteling komt in de stijgende vraag naar ondersteuning en zorg in het sociaal domein. Het behalen van doelen op het gebied van financiën en capaciteit worden dan een logisch gevolg van je inhoudelijke inzet.
Werken vanuit het inwonersperspectief betekent dus werken aan wat mensen vanuit de biologie nodig hebben om in de basis gelukkig te zijn. Daarbij is het voor inwoners niet relevant over welke wet het gaat, over welk thema of vanuit welk domein wordt gewerkt.
Focus op biologisch succes
In onze aanpak leggen we daarom de focus op biologisch succesvol zijn. Daarbij maken we onderscheid tussen biologische eisen en maatschappelijke eisen. Onder biologische eisen verstaan we die eisen die voor alle mensen gelden. Deze zijn dus universeel voor de mens als soort en essentieel om op een goede en gezonde manier te kunnen functioneren. We noemen dit ook wel hersenwetten. Maatschappelijke eisen zijn eisen of regels die door mensen zijn bedacht en die erg van elkaar kunnen verschillen. Deze worden bijvoorbeeld zichtbaar in verschillende landen, culturen en gebruiken en werken voor iedereen anders.
Wanneer we in de basis voldoen aan de biologische eisen zijn en blijven mensen in balans. In onze huidige samenleving zie je echter dat we de biologische eisen steeds meer ondergeschikt maken aan de maatschappelijke eisen en aan maatschappelijk succesvol zijn. Daarmee bedoelen we bijv. dat je een ‘hoge’ opleiding volgt of een ‘goede’ baan hebt. Zaken die vanuit de biologie helemaal niet relevant zijn. Door o.a. de druk vanuit de maatschappelijke eisen en het niet voldoen aan de biologische eisen ontstaat disbalans. Vanuit deze disbalans nemen de vragen naar ondersteuning en zorg in het sociaal domein toe. Daarom zetten wij hier graag samen op in. Want naast dat dit voor veel mensen zal helpen blijven er ook inwoners die ondersteuning en zorg nodig hebben. Voor die mensen blijft dat dan ook zo goed mogelijk beschikbaar.
Inhoudelijke én organisatorische transformatie
Transformeren van en in het sociaal domein, waarover we hierboven kort hebben geschreven, is meer dan ‘alleen’ een inhoudelijke veranderopgave. Het vraagt ook echt wat anders van organisaties. Dan gaat het over de inhoudelijke teams, zowel beleid als uitvoering, maar ook over de ondersteunende teams die van belang zijn bij het creëren van de juiste randvoorwaarden. De belangrijkste randvoorwaarden zijn financiën, monitoring, communicatie en in sommige gevallen ook personeelszaken. Daarnaast heeft de transformatie effect op samenwerkingsverbanden en samenwerkingspartners. In onze aanpak nemen we al deze aspecten mee en sluiten we goed aan op de werking van ons brein. Afhankelijk van de omvang van de opgaven en de beschikbare interne capaciteit om hierop mee te ontwikkelen werken wij met een team van (senior) specialisten op de diverse onderdelen en kunnen we training en coaching inzetten.
Wil je meer weten over wat we voor jullie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Neem vrijblijvend contact met ons op
"*" geeft vereiste velden aan