Ilona Vink gecertificeerd Breincoach

Ilona Vink heeft de Braincollege opleiding tot Breincoach succesvol afgerond met een 9,6. Daarmee is Ilona Vink gecertificeerd als Breincoach. Met de missie om alle kinderen en jongeren gelukkig en gezond te laten opgroeien en ontwikkelen is het onacceptabel om te zien hoe het aantal kinderen en jongeren in de jeugdhulp blijft stijgen. Daarom ontwikkelen wij een nieuwe aanpak, gebaseerd op neurowetenschap, neurobiologie en neuropsychologie.
breincoach

Met deze kennis op zak ontwikkelen we steeds meer handvatten om te komen tot Breinbeleid. Breinbeleid is het innovatieve concept van Vink Beleidsadvies. Daarin werken we aan nieuwe bouwstenen voor jeugdbeleid, maar ook voor de transformatie van het brede sociaal domein. Want de problemen die bij kinderen en jongeren ontstaan kunnen niet enkel vanuit de jeugdzorg en jeugdbeleid worden opgelost. Dit vraagt inzet vanuit het brede sociaal domein, en daarbuiten. We baseren onze aanpak op neurowetenschap, neurobiologie en neuropsychologie. Hierin vinden we antwoorden om te komen tot een nieuw denkkader én tot gerichte inzet vanuit de uitvoering. Dat geeft hoop en maakt dat we breinbeleid langs 2 lijnen ontwikkelen. Enerzijds de lijn voor en vanuit beleid, om te komen tot bouwstenen die passen bij de behoefte van kinderen, jongeren en hun gezinnen en die we kunnen vertalen naar beleid. Anderzijds de lijn vanuit de uitvoering in de vorm van trainingen en workshops over de werking van het brein aan iedereen in de omgeving van kinderen en jongeren, van ouders tot professionals.

Breinbeleid als nieuw denkkader voor beleid

Breinbeleid als nieuw denkkader is volop in ontwikkeling. We onderzoeken de bouwstenen vanuit beleid die worden vertaald naar uitvoering. Hierbij maken we gebruik van het onderscheid tussen biologische eisen en maatschappelijke eisen. Onder biologische eisen verstaan we die eisen die voor alle mensen gelden. Deze zijn dus universeel voor de mens als soort en essentieel om op een goede en gezonde manier te kunnen functioneren. We noemen dit ook wel hersenwetten. Maatschappelijke eisen zijn eisen of regels die door mensen zijn bedacht en die erg van elkaar kunnen verschillen. Deze worden bijvoorbeeld zichtbaar in verschillende landen, culturen en gebruiken en werken voor iedereen anders.

Voor breinbeleid onderzoeken we wat de belangrijkste hersenwetten zijn waarmee we in ons beleid rekening moeten houden. We leggen dit langs een aantal relevante maatschappelijke eisen die we in ons beleid hebben opgenomen. Daarbij liggen een aantal elementen voor de hand, maar er zijn ook elementen die veel lastiger te ontdekken zijn. Het is niet voor niks zo dat Sharon Stellaard in haar promotieonderzoek ‘Boemerangbeleid’ tot de conclusie komt dat we vanuit jeugdbeleid steeds ongeveer dezelfde doelen stellen, deze steeds op ongeveer dezelfde wijze uitvoeren en daardoor ook steeds tot ongeveer hetzelfde (negatieve) resultaat komen. Dat hetgeen we doen niet werkt weten we inmiddels, daarover verschijnt ook veel onderzoek. Maar hoe werkt het dan wel? Naar die antwoorden zijn wij op zoek. De antwoorden vertalen we naar bouwstenen in Breinbeleid.

Wil je meer weten over Breinbeleid als nieuw denkkader voor jeugdbeleid en het sociaal domein en/of als gemeente meewerken aan de ontwikkeling van Breinbeleid? Neem dan contact met ons op.

Breinbeleid in de uitvoering

Naast de beleidslijn ontwikkelen we samen met Braincollege een uitvoeringslijn vanuit Breinbeleid. Braincollege is gespecialiseerd in breinkennis en heeft vele jaren ervaring in het trainen, opleiden en begeleiden van diverse organisaties. Samen hebben we workshops en trainingen ontwikkeld voor ouders, onderwijsprofessionals, jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, jongerenwerkers, welzijnswerkers, management en directies, bestuurders in het sociaal domein en zorgaanbieders. Deze trainingen en workshops sluiten aan bij de inhoudelijke opgaven in het brede sociaal domein en specifiek voor jeugd én bij onze methodiek.

In onze trainingen en workshops leren we deelnemers hoe het brein werkt én hoe je het brein kan re-programmeren. Want alleen weten hoe het brein werkt is onvoldoende om te komen tot echte verandering. Het is van belang dat de kennis ook in de praktijk kan worden toegepast.

Het is onze gezamenlijke missie om breinkennis breed in het netwerk rondom kinderen en jongeren te verspreiden, omdat we ervan overtuigd zijn dat we hiermee bijdragen aan het gelukkig en gezond opgroeien en ontwikkelen van alle kinderen en jongeren.

Wil je meer weten over Breinbeleid in de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan